Híreink

Színházi előadások

Felnőtt nézőinknek

Thália Színház – Ray Cooney: Páratlan páros (vígjáték)
2017. október 19.

Lehet-e unalmasabb fickó annál, mint akit John Smithnek hívnak? Átlagos név, átlagos kinézet, átlagos élet. Munka és magánélet, magánélet és munka. Londonban éli hétköznapi, pontosan megtervezett, bevett szokások szerint működő életét. Napközben taxisofőr, éjjel pedig hűséges és szerető férj kis feleségének ölelő karjaiban. Vagy napközben hűséges és szerető férj kis felesége szoknyája mellett és éjjel pedig taxisofőr. Semmi váratlan esemény, semmi meglepetés. Még csak az kellene. És egyszer csak ez a langymeleg, kellemes unalom veszélybe kerül. Kiderül ugyanis, hogy kettő van belőle. John Smithből, lakcímből, kis feleségből, mintaéletből. John Smith pedig nem tűrheti el, hogy ez a gondosan felépített kispolgári kártyavár egyik pillanatról a másikra összedőljön. Bajban pedig mi az egyetlen megoldás? Tagadni! Tagadni, tagadni, tagadni minden áron… A tanulság pedig talán annyi, hogy aki hazudni kezd, ne lepődjön meg azon, hogy a legvalószínűtlenebb, legblődebb baromságot is elhiszi majd valaki. A publikum.

Szereposztás:
John Smith: Madarász Máté
Mary Smith: Dégner Lilla
Barbara Smith: Frank Ágnes m.v.
Stanley Curtiz: Benkő Géza m.v.
Bobby Franklin: Illés Oszkár
Troughton felügyelő: Ollé Erik
Porterhouse felügyelő: Dudás Péter m.v.
Fotóriporter: Szpisák Gyula m.v.

Rendező: Dudás Péter. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Ivancsics Ilona és Színtársai – Jókai Anna: Fejünk felől a tetőt (színpadi játék)
2017. november 9.

A darab bemutatásával a Csaplár Benedek VMK tisztelegni szeretne az idén elhunyt Jókai Anna, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuthdíjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő emléke előtt.
A darabot Ivancsics Ilona szavaival mutatjuk be:
„Azt gondolom, hogy Jókai Annának ott kell lennie a magyar színpadon, és mi a Fejünk felől a tetőt című színjátékát választottuk ki. Ez az írónő első színpadi műve, melyet saját regénye alapján dramatizált, s aminek Szolnokon volt az ősbemutatója, hosszú évekkel ezelőtt. A történet a ’60-es években játszódik Budapesten. Egy család története, ahol négy generáció lélegzik együtt, egy már szebb időket is látott józsefvárosi házban. Mindenki a saját kicsinyes és fanyar világával van elfoglalva, hiába élnek egy fedél alatt. A Ház a Család szimbóluma, amely recseg-ropog, de küzd a megmaradásért. A darab a fekete romantika és a fekete humor ötvözete, és remek színészi feladatot nyújt a művészeink számára.”

Szereposztás:
Karolin anyó: Pap Éva (Jászai Mari-díjas)
Szapper úr: Varga Tamás
Szapperné, Nusi: Ivancsics Ilona
Eszter a lányuk: Farkasházi Réka
Janika, a fiuk: Kékesi Gábor
Jenci, az albérlő: Szirtes Balázs
Iván: Bárnai Péter
Elekes Kati: Chamie Gina

Rendező: Kőváry Katalin, Jászai Mari-díjas. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Jókai Színház – Thália Színház – Székely Csaba: Bányavakság (tragikomédia)
 

Az előadás kegyeleti okok miatt elmaradt.

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nemcsak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is. A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást. A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.

Szereposztás:
Ince: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Florin: Benkő Géza m. v.
Izsák: Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Iringó: Vasvári Emese
Izabella: Lax Judit

Rendező:Czajlik József. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Bánfalvy Stúdió – Ray Cooney: A miniszter félrelép (vígjáték)
2018. január 16.

Richard Willey, a kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével (Jane) egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve, azonnal találnak egy „hullát” az ablakban. Richard végül segítségül hívja parlamenti titkárát, George Pigden-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Nincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban zavarja meg őket, míg Richard felesége, George édesanyjának ápolónője, valamint a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket!

Szereposztás:
A miniszter: Gesztesi Károly
A menedzser: Harmath Imre
A főpincér: Schlanger András
A szobalány: Bugár Anna / Gere Orsolya
Jane Worthington: Kiss Ramóna / Bugár Anna
A hulla: Urmai Gábor
George Pigden: Beleznay Endre
Ronnie: Száraz Dénes
Pamela: Bánfalvy Ágnes
Ápolónő: Gregor Bernadett / Vanya Tímea

Rendező: Horváth Csaba. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Jókai Színház – William Shakespeare: Rómeó és Júlia (dráma)
2018. február 8.

Ha van a világirodalomban történet, mely idős és fiatal számára egyaránt ismerős, kedves, az a Rómeó és Júlia. Ha van közhely, ami ehhez kapcsolódik, akkor az a „szerelem mindent legyőz” általánosítás. Pedig ha újraolvassuk a történetet, azt látjuk, hogy a szerelem valóban túllép a megosztottságon, s nem vesz tudomást a pártpolitikáról, de hogy legyőzhet-e mindent, s ha igen, milyen áron, ebben már a négyszáz éve elhunyt költőóriás sem túl optimista. Fiatal életek hullnak porba, sokat ígérő lehetőségek hunynak ki egy pillanat alatt, s miért? Mert a társadalmi megosztottság megszabja a határokat és a szabályokat. Klasszikus szép mese; legyintsünk csak, hol van ez ma már? Aztán nézzünk körül és gondoljuk ezt át újra.

Szereposztás:
Rómeó, Montague fia: Béhr Márton e. h.
Júlia, Capulet lánya: Bárdos Judit m.v.
Capulet: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Júlia dajkája: Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)
Escalus, Verona ura: Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Lady Capulet: Losonczi Kata m. v.
Montague: Skronka Tibor
Lady Montague: Holocsy Krisztina
Mercutio: Szabó Viktor
Benvolio: Culka Ottó m. v.
Tybalt: Tóth Károly
Lőrinc barát: Mokos Attila
Páris: Olasz István
Péter: Majorfalvi Bálint
Patikárius: Németh István
Sámson, Baltazár: Bernáth Tamás
Ábrahám, János barát: Nagy László
és még sokan mások...

Rendező: Martin Huba. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Körúti Színház – B. Török Fruzsina: Jelenetek két házasságból (Móricz Zsigmond nyomán)
2018. április 12.

Az első felvonásban: Imre, a bűnügyi újságíró és felesége Ilonka nehéz korban kötik össze életüket. Az 1930-as évek derekán járunk, a gazdasági világválság legnehezebb éveiben, mikor mindennapos az éhezés, nagy a munkanélküliség. Az ifjú házasok ilyen körülmények között élnek és küzdenek álmaikért.
A második felvonásban: Vágrándy Aladár tanácsos és neje keserédes története Móricz Zsigmond talán egyik legérzékenyebb problémafelvetése. Több mint húszévnyi szerelem és egymásra épített élet után Aladár egy nap különös hangulatban érkezik haza hivatalából szokásos ebédjére, nem is sejtve, hogy zavartságának okát felesége, Juluka már minden porcikájában érzi. A mindennaposnak induló ebéd hamarosan közös életük fordulópontja lesz.

Szereposztás:
Vágrándy Aladár: Koltai Róbert
Juluka: Gyebnár Csekka
Ilonka: Lehel Katalin / Placskó Emese
Imre: Oroszi Tamás / Pecsenyiczki Balázs

Rendező: Koltai Róbert. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

Zenthe Ferenc Színház – Mikszáth K. – Deres P.: Szent Péter esernyője (vígjáték)
2018. május 17.

Megvalósulhat-e a helyiek nagy álma, azaz lehet-e európai település a tótok lakta Glogovából? Ez foglalkoztatja a helybéli intelligenciát: Gongolyt, Szlávikot, Majzikot és Adamecznét. Amikor az elmaradott Glogovára új plébános, Bélyi uram érkezik, különös csoda történik. A viharban Szent Péter egy piros esernyőt borít Bélyi uram kishúgára, Veronkára. Ezzel megindul Glogova felvirágzása: megújul a paplak, Veronkához francia nevelőnőt szerződtetnek, özvegy Münz Jónásné személyében pedig a városkában fellendül a kereskedelem is… Telnek-múlnak az évek, s a kis Veronka eladósorba kerül. Megismerkedik Beszterce híres ügyvédjével, Wibra Gyurival. A fiatal, feltörekvő jogász és a Szent Péter esernyőjének áldásával felnőtt papkisasszony azonnal egymásba szeret. Közéjük áll azonban Wibra Gyuri öröksége, amelyet megboldogult apja – hogy, hogy nem? – egy esernyő szárába rejtett. S megindul a harc a vagyonért.

Szereposztás:
Münzné, zsidó asszony: Falati Hedvig
Ancsura, Wibra anyja: Kovács Vanda
Adameczné, glogovai asszony: P. Kerner Edit
Lonka, Adameczné lánya: Németh Anna
Wibra György, besztercei ügyvéd: Farkas Zoltán
Szlávik, glogovai paraszt: Máté Krisztián
Gongoly, glogovai paraszt: Tóth Zoltán
Majzik, glogovai tanító: Borbiró András
Bélyi János, glogovai pap: Gyuriska János
Bélyi Veronika, a pap húga: Bánfi Kata
Sztolarik, Wibra gyámapja: Albert Péter
Billeghi, Bélyiék szolgálója: Erdélyi Gábor
Münz, öreg zsidó: Erdélyi Gábor
Szent Péter: Erdélyi Gábor
Madame Kriszbay, társalkodónő: Marjai Virág

Rendező: Susán Ferenc. Jegyár: első osztály: 15 €, másodosztály: 14 €

 

Töltse le ajánlónkat pdf formátumban a képre kattintva:

Városi Hivatal Városi Televízió Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahelyi Thermalpark Municipal Városi Rendőrség